reTire tvrdi da se njegove gume bez gume 100% recikliraju – i da su dugotrajnije

Pošto su napravljene od vulkanizovane gume, stare gume se ne mogu jednostavno istopiti i koristiti za pravljenje novih guma. To, međutim, navodno nije slučaj sa novim gumama bez gume napravljenim od ekološki prihvatljivih elastomera.

Iako se konvencionalne gume mogu reciklirati, one se obično melju u gumene mrvice koje se koriste u materijalima kao što je asfalt. Pošto proces vulkanizacije nije reverzibilan, njihova upotreba u proizvodnji novih guma generalno nije opcija.

Tu dolazi norveška kompanija reTire.

Počeo je da proizvodi gume od zaštićenih TPE-a na biološkoj bazi (termoplastičnih elastomera), za koje se tvrdi da se mogu 100% reciklirati. Drugim rečima, cele gume napravljene od materijala – uključujući i kućište i perle – mogu se reciklirati u više guma.

Rečeno je da su ukupni troškovi proizvodnje uporedivi sa troškovima gumenih guma, pošto „napredna proizvodna tehnologija“ kompanije omogućava da se gume proizvode u relativno malim regionalnim fabrikama, za razliku od većih udaljenih fabrika. Ovo bi trebalo da rezultira mnogo nižim emisijama CO2 u vezi sa transportom i nižim troškovima isporuke. Štaviše, tvrdi se da proizvodni proces koristi do 90% manje energije.

„Uopšteno govoreći, TPE su malo skuplji od gume“, rekao nam je dizajner brenda reTire Friedemann Ohse. „Ali pošto su naše mašine male i naše gume će biti lokalno proizvedene, to će kompanijama uštedeti mnogo vremena i novca zbog kratkih lanaca snabdevanja (troškovi transporta) i skraćenog vremena čekanja.“

Ono što je važno, Ohse je takođe naveo da materijal traje duže od gume i da ima bolju otpornost na habanje.

reTire sada traži industrijske partnere koji bi mogli biti zainteresovani za korišćenje tehnologije u proizvodnji sopstvenih guma. Kompanija se može kontaktirati preko njene veb stranice.

Izvor: reTyre