Koliko dugo traju baterije električnih bicikala

Vodite računa o bateriji za E-bike i ona će trajati duže nego što mislite.

Kao i svaka litijum-jonska baterija, baterija vašeg električnog bicikla će se vremenom degradirati, ali to ne bi trebalo da vas spreči da uživate u njoj godinama koje dolaze.

Photo: https://electricbikereport.com/replacement-electric-bike-batteries/

Ovih dana sve radi na bateriju koju moramo da dopunimo, od telefona i električnih automobila do ebicikala. Ako se spremate da kupite svoj prvi električni bicikl, verovatno imate mnogo pitanja. Ako se pitate „koliko dugo traju baterije za ebike?“ odgovor je malo komplikovan. Poput vašeg telefona ili električnog vozila, većina ebicikla ima litijum-jonsku bateriju koja pomaže u okretanju točkova, tako da ne morate toliko da pedalirate. Litijum-jonske baterije su idealne za ebicikl, umesto olovno-kiselinske baterije, jer su lagane, daju dosta snage za veći domet i imaju dobar vek trajanja. Kao rezultat toga, ta litijum-jonska baterija bi trebalo da traje nekoliko godina, ako ne i duže. Međutim, proizvođač, kvalitet i drugi faktori će uticati na njegov životni vek. Evo šta treba da znate.

Vek trajanja i degradacija baterije

Pre nego što razgovarate o potencijalnom životnom veku, važno je zapamtiti da će se sve baterije vremenom degradirati. Paketi litijum-jonskih baterija imaju životni ciklus punjenja, a nakon što bateriju napunite stotinama puta, ona će početi da se degradira i zadržava manje napunjenosti. Zašto ću kupiti električni bicikl samo napred POVEZAN Zašto ću kupiti električni bicikl samo napred Prema većini izvora na mreži, litijum-jonski akumulatori su dobri za bilo gde između 300-1200 ciklusa punjenja. Na električnom biciklu, kada ga napunite do 100% i odete na nekoliko vožnji do prodavnice ili prljavom stazom dok se baterija ne isprazni, a zatim je napunite, to se računa kao jedan ciklus punjenja. Vremenom, ovi ciklusi punjenja degradiraju bateriju, a njen ukupan kapacitet opada. Svi smo upoznati sa ovim procesom, baš kao što se pametni telefon star tri ili četiri godine ne naplaćuje onoliko dugo koliko je bio na dan kada ste ga kupili. To ne znači da će vaš ebike prestati da radi. Na kraju će se degradirati i neće se potpuno napuniti. Umesto da dobijete 50 milja po punjenju, biće bliže 40 milja, ili oko 80% kapaciteta.

Koliko dugo traje baterija za Ebike?

Photo: https://electricbikereport.com/replacement-electric-bike-batteries/

Dakle, koliko dugo traju baterije električnih bicikla? Nažalost, na to je teško odgovoriti. Ako zanemarimo gornje informacije o degradaciji baterije i ciklusima punjenja, vaša ebike baterija treba da traje najmanje 300 do 500+ ciklusa punjenja. A s obzirom da ga verovatno ne punite svakodnevno, možete očekivati godine uživanja od bicikla.

Razumna gruba procena je da bi vaša baterija za ebike trebalo da bude zdrava solidnih 3-5 godina, ako ne i duže. Čak i nakon punjenja jednom nedeljno tokom šest godina, to je jedva preko 300 ciklusa punjenja. A s obzirom na to da mnogi vrhunski paketi baterija mogu da podnesu do 1.200+ ciklusa punjenja, nismo ni blizu granice. Do tada ćete verovatno već gledati novi bicikl.

Ali opet, to ne znači da će baterija prestati da radi i sprečiće vas da koristite svoj ebike. To jednostavno znači da se baterija možda više neće puniti do 100%, pa bi se performanse i domet mogli smanjiti.

Koliko dugo traje baterija vašeg ebike-a zavisiće od niza različitih faktora. Neki od njih uključuju tip baterije, kvalitet proizvođača, koliko dobro vlasnik održava odgovarajuće navike punjenja i skladištenja, a da ne spominjemo temperaturu gde se čuva. Ali više o tome u nastavku.

Kako da baterija Ebike-a traje duže

Photo: https://electricbikereport.com/replacement-electric-bike-batteries/

Ako svakodnevno koristite i punite svoj ebike, baterija će se brže raspadati nego kod običnog vozača. Zatim, takođe ćete želeti da razmotrite navike punjenja, temperaturu, lokaciju za skladištenje i druge stvari kako biste produžili život vašeg bicikla.

Ako ponovo koristite pametni telefon kao primer, primetićete da se baterija prazni ako ostavite telefon u toplom automobilu tokom leta ili hladnom vozilu tokom zime. Ćelije litijum-jonske baterije vole da ostanu u istom temperaturnom opsegu kao i ljudi. Čuvanje vašeg ebicikla u toploj ili hladnoj garaži će uticati na punjenje baterije i životni vek.

Takođe ćete želeti da vodite računa o nivou baterije i nedovoljnom punjenju. Ne bi trebalo da ostavljate bateriju skoro praznu tokom dužeg perioda, na primer, ako je ne vozite preko zime. Umesto toga, napunite bateriju do 80% i čuvajte je u svom domu.

Isto se može reći i za prekomerno punjenje, a jedan od najlakših načina da skratite život ebike baterije je da je ostavite na punjaču predugo (preko noći) svaki put kada je punite. Poštovanje preporučenog vremena punjenja od strane proizvođača je važno kako bi se osiguralo da traje što je duže moguće.

Dakle, da ponovimo, redovno punite bateriju svog ebike-a i čuvajte je unutra ako je moguće, posebno kada se ne koristi. Koristite samo preporučeni punjač uz koji ste dobili. I dok vaš bicikl verovatno ima inteligentni punjač, preporučujemo da ga isključite iz struje kada dostigne 100%. Vodite računa o punjenju, prekomernom punjenju i skladištenju da biste duže trajali.

Zamena baterije za električni bicikl

Photo: https://electricbikereport.com/replacement-electric-bike-batteries/

Električni bicikli mogu postati skupi, a mnogi korisnici se pitaju „da li mogu da zamenim bateriju za ebike?“ Opet, sve zavisi od stila i proizvođača. Električni bicikli popularnih brendova, uključujući Super73, Rad Pover Bikes, Velotric, Trek, Specialized i mnoge druge, svi imaju uklonjive baterije.

Ako vaš ebike ima bateriju koja se može ukloniti (ili je dostupna korisniku), verovatno je možete zameniti. Međutim, samo zato što se može ukloniti ne znači da ćete moći da pronađete ili priuštite zamjensku bateriju. Neki proizvođači ne nude zamene, što situaciju čini pomalo nezgodnom.

Na primer, Super73 nudi rezervne baterije za svoj RKS ebike, ali su 1.000 dolara i često nisu na zalihama. Srećom, rezervni paketi baterija za moj ebike Velotric Nomad 1 sa debelim gumama koštaju samo 399 dolara.

Kupovina električnog bicikla sa unutrašnjom baterijom čini stvari još komplikovanijim. A šta se dešava ako brend ne bude tu za 5-6 godina? Naravno, možete nabaviti bateriju treće strane i spojiti je na svoj bicikl, ali prosečan vlasnik ne želi da se petlja sa svim tim. Samo znajte da za mnoge ebicikle možete tehnički zameniti bateriju, ali nemojte računati na to u budućnosti.

Za kraj, baterija vašeg ebike-a bi lako trebalo da traje između 3-5 godina, ako ne i duže. I to je na strani opreza. Vredi pogledati brendove sa dobrom garancijom, a da ne pominjemo preduzimanje gore navedenih koraka kako bi baterija ostala zdrava što je duže moguće.

Sa pozitivne strane, električni bicikli su još uvek relativno novi, a tehnologija baterija se brzo razvija zahvaljujući električnim vozilima. U budućnosti bismo mogli da vidimo manje baterije sa boljim performansama i dugovečnosti ili čak i solid-state baterije u nekom trenutku.

Električni bicikli su savršeni za vožnju, tako da ne dozvolite da vas baterija spreči da isprobate jedan.